Pečený čaj s rakytníkem

Pečený čaj s rakytníkem

Výborný čaj na zahřání, ale  také když nás přepadne nějaká ta rýmička. Rakytník mimo spoustu prospěšných látek obsahuje serotonin, takže nám jeho pití i zvedne náladu. Avšak jeho sklizeň, na rozdíl od pěstování, není úplně lehká záležitost. Keř má drobné plody s kratičkými stopkami, které hustě obrůstají větvičky s trny. Doporučuje se větvičky zmrazit, a teprve potom obrat. Tento postup jsem nezkoušela, já větvičky obírala tak, jak narostly, a byla to docela fuška.

Na pečený čaj potřebujeme:

Jablka

Hrušky

Pomeranče, mandarinky

Rakytník

Zázvor

Šťáva z citrónu

Skořice

Badyán

Med

Záměrně zde neuvádím množství, protože je to docela jedno. Chutnat bude v jakémkoliv poměru.

Ovoce očistíme, oloupeme a nakrájíme na kousky. Jablka a hrušky loupu i se slupkou, ale klidně ji můžete nechat. V pekáčku vše smícháme a zalijeme citrónovou šťávou. Podlijeme trochou vody a pečeme na 180°C cca 40-50 minut. Přidáme med a ještě horké plníme do sklenic. Tato směs mi vydržela v ledničce asi měsíc, než jsme ji spotřebovali 😊