Co děláme o přestávce?

Velikonoční beránek

Pokud nevlastníte formu na beránka anebo toužíte po něčem originálnějším, je tento recept právě pro vás. Já ho poprvé upekla asi před 8-mi lety a od té doby je součástí našich Velikonoc.

Základ tvoří těsto se špaldové mouky:

750g špaldové mouky

500ml mléka

1 vejce

200g másla

2-3 kostky cukru

kostka droždí

rozinky, nasekané mandle

Mléko zahřejeme na max. 40°C, přidáme kvasnice, cukr, trochu mouky a necháme vzejít kvásek. Do přesáté mouky přidáme sůl, povolené máslo, vejce a kvásek a uhněteme těsto. Necháme kynout asi hodinu.

Z vykynutého těsta vytvarujeme menší kouli (hlava), větší kouli (tělo) a ze zbytku vyválíme placku, kterou potřeme rozpuštěným máslem, posypeme skořicovým cukrem, případně přidáme další rozinky a mandle. Stočíme do ruličky, kterou nakrájíme na plátky. Vzniknou tak šnečci. Vše přemístíme na plech, potřeme vejcem a necháme ještě chvilku kynout.

Pečeme raději šnečky a tělo zvlášť. Troubu rozehřejeme na 180°C, šnečky pečeme cca 20 minut, zbytek těsta cca 40 minut, dokud nezezlátne a těsto se nelepí na špejli.

Hlavičku obalíme v marcipánu. Ze zbytku si vytvoříme rohy, a z čokolády nebo rozinek vytvoříme oči.

Ze začátku jsem se pokoušela jednotlivé komponenty slepit čokoládou nebo cukrovou polevou, ale pak jsem přišla na to, že nejlepší způsob je vše spojit párátkami, které prostě napíchájí do jednotlivých částí a vše dokonale drží.

Poslední část, kterou ovšem můžete i vynechat, protože už teď beránek vypadá dobře, je ozdobení čokoládou nebo polevou. Já tentokrát zvolila polevu z bílé čokolády a dokreslila beránkovi kudrlinky. Dala by se použít i cukrová poleva (pokud vám něco zbude ze zdobení perníčků:-)), nebo čokoládová poleva, je to jen na vás:-). Já doufám, že vám beránek Velikonoce zpříjemní a vykouzlí úsměv na tváři:-)

190421_velikonoce-2019_220_edited

Obrázek 1 z 4



Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *